maandag 20 augustus 2007

Zalm met boontjes en tomaten

De basis is heel simpel en in een wip gereed :
een paar schone stukken zalmfilet, een bakske fijne boontjes of peultjes (ik gebruik altijd verse boontjes want diepvriesbonen trekt op niet veel, mijn gedacht), een paar tomaten of een bakske kerstomaatjes, een paar ansjovisjes uit een potje of blikje, look, olijven en eventueel wat verse kruiden (basilicum, bieslook of peterselie, of whatever ge lekker vindt).

Heel
belangrijk, zelfs cruciaal voor het beste resultaat is dat ge uw schotel op voorhand in de oven mee laat opwarmen op de hoogste stand. De schotel moet echt gloeiend heet zijn. Terwijl uw schotel opwarmt, stoomt of blancheert ge de boontjes (niet te lang want ze moeten daarna nog eens in de oven).
Intussen snijdt ge de tomaten in niet te kleine stukken (kerstomaten gebruikt ge in hun geheel). Tomaten, gestoomde boontjes, geperste look en olijven mengt ge goed onder elkaar (als de boontjes nog warm zijn, dan neemt dat alle geur- en smaakstoffen goed op en ruikt het fantastisch in uw keuken) met een scheut olijfolie, de ansjovisjes, peper en zout en de kruiden. Uw zalmfilets smeert ge in met wat olijfolie, peper en zout. Als
uw oven op temperatuur is en de ovenschotel goed heet, draait ge de temperatuur terug tot zo'n 200 °. Ge haalt de schotel uit de oven (zeer voorzichtig), giet er een scheutje olijfolie in, aan één kant legt ge dezalmfilets naast elkaar - de zalm schroeit onmiddellijk dicht dus dat kannogal sissen en doen - aan de andere kant van de schotel kapt ge uw groenten(zorg wel dat ge niet te veel vocht laat meekomen want olijfolie durft kwaadaardig sputteren in dat geval) dat moet allemaal nogal snel gebeuren want uw schotel mag niet teveel afkoelen. Alles meteen de oven in voor een minuutje of tien. Niet langer want anders wordt de zalm te droog. 't is de bedoeling dat vooral de zalm nog heel zacht en sappig is. Ge serveert daar voor wie wil pasta, patatjes, frietjes, rijst of eender wat bij. Een fantastisch gemakkelijk recept voor een ongelooflijk lekker resultaat ! Diepvrieszalm is hier uit den boze, echt. En als uw schotel niet heet

genoeg is voor het dichtschroeien trekt het ook op niet veel. En als het uit de oven komt, moet iedereen klaar zitten aan tafel. Verder kunt ge variëren met groenten en vissoorten. Maar naar mijn gedacht is het
origineel meestal het lekkerste.

Geen opmerkingen:

counter

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP